“Tűz és üveg” kiállítás

1tu-690x270

“Tűz és üveg” kiállítás

Szerző: admint

2015-10-20

A 2015–2016-os tanév első kiállítás megnyitója

Blaschek Aranka tárgyalkotó művész immáron harmadik alkalommal rendezett iskolánk Galériájában kiállítást. A mostani tárlat címe: „Tűz és üveg”. A megnyitó október 06-án 15:30-kor kezdődött a kisaulában.
Hangulatteremtésként a 4. b osztály tanulói tartottak fergeteges ugróköteles bemutatót, melynek aláfestő zenéje a NOX együttes Tűztánc című száma volt.

A felkészülésüket Szabó Jánosné tanítónő irányította.

1tu

Ezután Simsik Zsuzsanna igazgatónő üdvözölte a megjelent vendégeket és megköszönte a negyedikes lányok színvonalas műsorát. Emléklappal és rózsával köszöntötte Blaschek Arankát és édesanyját, Vitenkó Piroskát. A gyerekek pontosan emlékeztek arra, hogy Aranka néni már két kiállítást is rendezett nálunk az elmúlt tanévekben. Igazgatónőnk arra kérte a művészt, hogy sok csodát hozzon még az iskolánkba.

2tu

A köszöntő után Blaschek Aranka roppant érdekes prezentációt mutatott be, melyből sok hasznos dolgot tudhattunk meg: hogyan készül az üveg, az olaszországi Muranoban mi mindent készítenek a mesteremberek, hogyan dolgoznak az üvegfúvók, milyen különleges üvegeket használunk – például szemüveg, látcső – mire jók a háztartási és a gyógyszertári üvegek, mennyire fontos találmányok az üvegtégla, a fényáteresztő beton és az optikai szál. Azt is megismertük, hogyan készül a tűzzománc és a rekeszzománc.

Aranka néni Pici Pata Céhes Műhely elnevezéssel kézműves szakkört indít tanulóink és az érdeklődő felnőttek részére, ahol kitanulhatják a „vasgyúrás, fanyűvés, textilesség, tűz szelídítés, Pinokkió gyártás, gaz igazítás, bőr mívesség, hegyhengergetés, szalmaszelídítés és a papírcsodák rejtelmeit”. Különféle technikákkal fognak tárgyakat készíteni: tűzzománc medált, csuhé díszt, hűtőmágnest, kulcsjelzőt, 3D képet, papírkoszorút, barátságkarkötőt, mini marionettet, papírvirágot, üvegékszereket, kerámiadíszeket és még sok érdekes és szép dolgot. A szakkör minden hétfőn 16 – 17 óráig és 17 – 18 óráig lesz iskolánk ebédlőjében. A megnyitó interaktivitását az ünnepség utáni kézműveskedés jelentette, ahol a gyerekek gyűrűket, karkötőket készíthettek gyöngyből.

4tu3tu

A kiállítás első és második tárlójába helyezték azoknak az alkotásoknak a mintadarabjait, amelyeket a szakköri foglalkozásokon el fognak készíteni a résztvevők. A többi tárlóban láthatunk üvegből készült tárgyakat: poharakat, butellákat, dísztárgyakat, ékszereket, palackokat, üvegedényeket, laborkellékeket, üvegedényeket, régi gyógyszertári üvegcséket, szemüvegeket, lámpabúrákat stb. Az egyik vitrinben a tűzzománc készítéséhez szükséges alapanyagok, rekeszzománc és tűzzománc ékszerek is láthatók. A fali tablók bemutatják az üveggyártás történetét, a magyar üvegművészetet, a tűzzománc történetét, a szemüveg fejlődését, a fényáteresztő betont, az üveg hasznosítását, és azt, hogyan készül a híres Murano – i üveg.

5tu

Nagyon köszönjük Blaschek Arankának, hogy elhozta iskolákba ezt a színvonalas kiállítást és megismertette tanulóinkkal, hogy mennyire hasznos és sokoldalúan felhasználható anyag az üveg, és milyen csodálatos ékszerek készíthetők üvegből és tűzzománcból.

6tu7tu

Címkék: ,

HÍREK