„Szállj velem…” – Kiállítás a MALÉV életéből

szallj_velem

„Szállj velem…” – Kiállítás a MALÉV életéből

Szerző: admint

2016-02-08

Iskolánk a MALÉV életéből rendezett kiállítást, melynek megnyitójára 2016. január 27-én került sor.
Az ünnepség első részében a 2.c és a 4.b osztály tanulói rövid zenés-bábos műsorral kedveskedtek, melynek értékét tovább növelte, hogy a gyerekek saját készítésű bábjait csodálhattuk meg az előadás során.

2

Ezután a múltból jól ismert szignál felcsendülésével gondolatban felülhettünk a kivetítőn megjelenő MALÉV gépek bármelyikére, és „elrepülhettünk” messzi tájakra……  Az egymást váltó képkockák sora felért egy időutazással.

A képzeletbeli kirándulásról igazgatónőnk, Simsik Zsuzsanna „hozta vissza” a közönséget a földre.

Bemutatta és köszöntötte a megnyitó vendégeit:

– Molnár Vilmost és feleségét, Molnár Katalint, akik a kiállítás ötletgazdái voltak;
– Frank Jánost, aki kinyomtatott repülőgép modelljével támogatta a kiállítás – megnyitó interaktív részét;
– Kovács Lászlót, a MALÉV egykori vezető grafikusát, akinek ezúttal relikviáit állíthattuk ki Galériánkban
– Federics Pétert, a Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola 9. évfolyamos diákját,
aki „szárnyakat adva vágyainak” pilótának készül.

3

A kiállítás napján jutott a rendezők tudomására, hogy az 1.c osztály egyik kisdiákjának nagypapája, Vörös László a MALÉV pilótája volt. Őt is nagy szeretettel fogadta a megnyitó közönsége.

A vendégek között üdvözölhettük Kántor Enikő keramikusművészt is, aki alkotásaival a jövő tanévben tiszteli meg Galériánkat.

4 5

Igazgatónőnk köszöntő sorai után Kovács László mesélt a MALÉV-hez kapcsolódó emlékeiről, a cégnél végzett munkájáról. Megtudhattuk, hogy 42 évig grafikusként erősítette a vállalatot, az utolsó öt évben pedig már vezető grafikusként tevékenykedett.
Feladata a légi utazás vonzóvá tétele volt reklámanyagok tervezésével.
Az általa megőrzött jelentős számú tárgyi emléket örömmel bocsátotta a kiállítás-szervezők rendelkezésére.

1

Érdekesség, hogy másik vendégünk, Vörös László is 42 évig tartozott a MALÉV csapatához.
Pályafutása során végigjárta a ranglétrát: szerelőként kezdte, majd navigátor, másodpilóta, pilóta, majd a csúcsra érve, főpilóta lett. Az Amerikai Egyesült Államokban kapott kiképzés után itthon oktatta fiatal kollégáit.

6

Federics Péter olyan középiskolában tanul, ahol a repülőgépek szerelését oktatják. Ezzel megalapozza nagy álmának megvalósulását: pilóta szeretne lenni. A megnyitóra a „100 kérdés 100 válasz a repülésről” című könyvből hozott kérdéseket, amelyeket nyolc bátor jelentkezőnek tett fel.
A helyesen válaszoló gyerekek egy-egy MALÉV-es képeslappal gazdagodtak, melyeket Kovács László ajánlott fel.

7

A 4.b osztályos Szalai Emma további könyvet ajánlott a közönség figyelmébe, mely iskolánk könyvtárában is megtalálható. Simóné Ambrus Éva: Mesélj a repülésről című könyvében a szerző a bonyolult fizikai törvényszerűségeket (pl. felhajtóerő) érthetően, „gyermeknyelven” fogalmazza meg.

A megnyitó első részét egy a MALÉV-ról készült rövidfilm zárta.

A Galériában már interaktív módon zajlottak az események. A gyerekek számára a 4.b osztályos fiúk irányításával lehetőség nyílt papírból és spatulából repülőgép – modellek összeállítására. Ügyességükön túl kreativitásuk is hangsúlyt kapott, mert az elkészült „gépmadarakat” ki is kellett díszíteniük. Volt, aki saját tervvel rukkolt elő, mások MALÉV-es matricát ragasztottak rá.
A nagy összpontosítással létrehozott alkotásaikat büszkén mutatták meg társaiknak, tanítóiknak és a vendégeknek, miközben a tárlók mellett rácsodálkoztak egy – egy relikviára. Hiszen láthatók itt repülőgép és helikopter makettek, logók, dossziék, kiadványok (arculati kézikönyv, a MALÉV belső lapjai: a Légiközlekedés és a MAHOLNAP), kártyák, belépőkártya, blue card, silver card, gold card, papírtáskák és még számos, a közlekedési vállalathoz fűződő tárgyi emlék.
A Galéria oszlopain elhelyezett plakátokon a repüléssel kapcsolatos érdekes kérdésekre adott válaszokat olvashatunk, valamint különböző repülőgép típusok leírásait: pl. Airbus A 320, Boeing 737, 747. (Ezeket a tablókat a „100 kérdés 100 válasz a repülésről” című könyvből nagyítottuk ki.) Megtekinthető még a repülőtéri női kiszolgáló személyzet formaruhája is, amelyet Mihalcsik Nóra navigációs tiszt felajánlásának köszönhetően állítottunk ki.

8

Köszönetünket nyilvánítjuk ki elsősorban Kovács Lászlónak, hogy a múlt féltve őrzött tárgyi emlékeit iskolánk rendelkezésére bocsátotta, illetve minden kedves vendégünknek, hiszen érdekes beszámolóikkal, információikkal bepillantást engedtek a repülés rejtelmeibe, és nem utolsó sorban gyermekeink képet kaptak arról, milyen nemes dolog az, ha valaki egy életen át örömmel és odaadással végzi munkáját, hivatását.

Címkék: ,

Hozzászólás

HÍREK