Pillanatok a Felvidék néprajzi emlékeiből

1

Pillanatok a Felvidék néprajzi emlékeiből

Szerző: admint

2015-03-03

„Pillanatok a Felvidék néprajzi emlékeiből” – ezzel a címmel nyílt meg iskolánk Galériájában az idei év első kiállítása.

2

A műsor kezdéseként Nagy Borbála, 3.b osztályos tanuló a mindenki számára kedves, Az árgyélus kismadár című magyar népdalt játszotta el furulyán,amely komáromi gyűjtés.A 2.e, a 3.b és a 4.b osztályok ének tagozatos tanulói együtt énekelték ezt a dalt Göncziné Szurdi Ágnes vezényletével. Ezután a tanárnő a közönséget is felkérte a dal közös éneklésére, melyet a székeikre készített kotta segített.

3Simsik Zsuzsanna igazgatónő utazásra hívta a gyerekeket, ezúttal a Felvidékre. Kérte őket, hogy vigyék haza a papíralapú ismertetőt a Csallóközről, gondoljanak jó szívvel a kiállításra.

Ezután köszöntötte a családot, akik elhozták nekünk tárgyi emlékeiket, s létrehozták ezt a kiállítást: Lázár Virágot, iskolánk 3.b osztályos tanulóját és szüleit, Lázár Gyöngyit és Lázár Arthurt.

Köszönetként ajándékba a budaörsi Passióról készült CD lemezt kapták. Igazgatónőnk prezentációjában láthattuk többek között Csallóköz, és Ekecs település térképét, valamint népviseletét is.

4

Lázár Gyöngyi előadását – aki gyermekkorát a Csallóközben lévő Ekecsen töltötte – figyelemmel hallgatták a gyerekek. Megtudhattuk, hogy ezen a vidéken a lakosság 90%-a magyar. Szép képeket láthattunk többek között Pozsonyról, Szomorjáról, Dunaszerdahelyről, Nagymegyerről. Komárom híres szülötte Jókai Mór, a nagy magyar író, akiről szintén hallhattunk egy rövid ismertetőt.

A Csallóközben állattartással, halászattal és aranymosással is foglalkoznak. A népi hagyományokat ma is ápolják. Saját készítésű szerszámokkal dolgoznak, kenyeret sütnek, gyermekjátékokat készítenek kukoricából, csuhéból. Megcsodálhattuk még a népviseletet és a fontosabb látnivalókat is. Két bemutatkozó mondatot tanulhattunk meg szlovákul.

6

A műsor után átsétáltunk a Galériába.
A tárlókban és a kiállítóasztalokon a Lázár család tárgyi emlékeit tekinthetjük meg:

– útikönyveket Szlovákiáról, szlovák – magyar szótárat,
– tejes kannát, boros kupát, vizes korsót, ecettartó flaskát, rézmozsarat,
– horgolt terítőket,
– régi könyveket a XX. század elejéről,
– Jókai Mór regényeit,
– a kenyérsütéshez használt eszközöket, szitát, szőttes konyharuhát,
– báránybőrt, pásztorbotot.

A falakon és az oszlopokon képeket láthatunk a csallóközi népviseletről, a falusi házakról, malomépületről és egy ismertetőt is olvashatunk Csallóköz történetéről.

Köszönetünket fejezzük ki Lázár Gyöngyinek, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a tárgyi emlékekeit a kiállítás megrendezéséhez. Segítségével megismerhettük a Felvidéken élő magyarok hagyományait, kultúráját.

Címkék: ,

Hozzászólás

HÍREK