Kiállítás – Pillanatok a csángó magyarok kultúrájából

24s

Kiállítás – Pillanatok a csángó magyarok kultúrájából

Szerző: admint

2014-02-27

Február 13-án nyílt meg a „ Pillanatok a csángó magyarok kultúrájából – Kiállítás Tankó Anna hímző, tojásfestő gyűjteményéből” című kiállítás iskolánk Galériájában.

21

A megnyitó a Leopold Mozart Zeneiskola növendékeinek színvonalas hangszeres előadásával valamint iskolánk énekkarának műsorával kezdődött.

22

Ezután Donkó Mária és Berinkei Péter a Szélrózsa Táncegyüttes Napraforgó csoportjának tagjai csángó néptáncot mutattak be.
Igazgatónőnk, Simsik Zsuzsanna kedves megnyitó gondolatai után virággal köszöntötték Ament Évát, az Iharos Népművészeti Egyesület elnökét és Tankó Annát, az egyesület tagját.

23

Ament Éva beszélt az Iharos Népművészeti Egyesület tevékenységéről, és Tankó Anna munkásságáról. Anna néni a Csángóföldi Gyimesközéplokon született. A népművészet iránti vonzalmát már gyermekkora meghatározta. Nagymamája, aki szorgalmas csángó asszony volt, a díszítések jelentését is elmesélte a gyerekeknek. Anna néni ekkor sajátította el a hímzés, horgolás, faragás, szalaghímzés, tojásírás technikáját. A bundavarrás művészetét neves mesterektől tanulta meg. Gyakran tart játszóházat a Gyepűk Népe Alapítvány, az Iharos Népművészeti Egyesület és a Budaörsi Helytörténeti Gyűjtemény szervezésében. Rendszeres előadója, oktatója a csíkszeredai Csiky Székely Múzeumnak és a gyimesközéploki Tarisznyás Márton Múzeumnak is.

Nagy érdeklődéssel hallgatták a gyerekek Anna néni történetét, amelyet sziszegő nyelvjárásban olvasott fel. Ezután mesélt még a csángók történetéről, hétköznapjairól, saját gyermekkoráról, és részletesen bemutatta a két táncos díszes népviseletét. Ezt követte egy csángó zenei aláfestéssel kísért prezentáció, mely tájakat, életképeket mutatott be a csángók mindennapjairól.

24

A vidám hangulatú táncház után megnéztük a Galériában a kiállított tárgyakat: gyimesi csángó női és férfi népviseleteket, hímzett bundákat; írott, hímes tojásokat; hímzett asztalterítőket, párnákat, abroszokat, csipkéket; kézzel szőtt törülközőket, lepedőket, népi hangszereket, a szövéshez használt tárgyakat, és képeket a gyimesi csángók életéről. A megnyitó résztvevői népi hangszereket próbálhattak ki a kiállított tárgyak között.

A kiállítás megrendezésében a napközis munkaközösség tagjai és a pedagógiai asszisztensek segítettek Anna néninek.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt Galériánkban, március végéig tekinthetők meg a kiállított népművészeti alkotások.

HÍREK