Mesés építészet – a tanév első kiállítása

5

Mesés építészet – a tanév első kiállítása

Szerző: admint

2014-11-18

A 2014 – 2015-ös tanév első kiállítás-megnyitója október 6-án volt iskolánk kisaulájában.

A kiállítás címe:..Mesés építészet, melyet a „HÚSZNEGYVEN Budaörsi Fiatal Építészek Műhelye Egyesület” rendezett.

Egy nagyon kedves műsorszámmal kezdtek a 3.b osztály ének tagozatos tanulói, akik Farkas Lilla tanárnő vezetésével népi gyermekjátékokból összeállított játékfűzést mutattak be.

3.b osztály ének tagozatos tanulói

 

Igazgatónőnk, Simsik Zsuzsa köszöntötte a megjelent vendégeket:

3– Dr. Dobos Botond építészt,
– Gerzsenyi Judit építészt,
– Gerzsenyi-Sárközi Mariann építészt,
– Mártonffy Istvánt Budaörs főépítészét,
– Román Judit színművésznőt,
– Virt Ágnes építészt.

A vendégek iskolánk évkönyvét kapták ajándékba. Az egyesület tagjairól egy külön érdekesség: a hat házaspárnak tizennyolc gyermeke van, melyek közül hat fő iskolánk tanulója.

Budaörs főépítésze, Mártonffy István Antoine de Saint-Exupery: A kis herceg című regényéből olvasta fel azt a részletet, amelyben a kisfiú megszelídíti a rókát. A vendégek azzal a céllal jöttek hozzánk, hogy közel hozzák a gyerekekhez az építészetet és megbarátkozzanak ezzel a hivatással.

Román Judit színésznő az építészek munkájáról beszélgetett a diákokkal, majd Lázár Ervin: A kisfiú és az oroszlánok című könyvéből olvasott fel részletet.

Gerzsenyi Judit építész prezentációjában kiemelte, hogy az ő munkájukban keveredik a mérnökök és a művészek feladata. A gyermeki világhoz közelálló épületeket mutatott be, így például:

– Ausztria: Hundertwasser házak
– Barcelona: Sagrada Familie, Güell park
– Párizs: Pompidou Központ, Eiffel torony.

Virt Ágnes: Építészet a mesékben című előadása nagy sikert aratott. A különböző történelmi korok építészeti jellegzetességeit fedeztette fel ifjú közönségével az alábbi  meséken keresztül

– Őskor: Frédi és Béni
– Ókor: Hupikék törpikék (sárkunyhók)
– Középkor: Csipkerózsika, Hamupipőke (várak, lovagok)
– Újkor: Szaffi, Jégvarázs (kastélyok)
– A jövő háza: Mézga család

Dr. Dobos Botond diáin láthattuk, hogy milyen házban szeretnének lakni a gyerekek. Roppant érdekesek voltak azok a képek, amelyek bemutatták, hogy egy gyermekrajz alapján hogyan nézne ki a maci, az autó, a bogár. Gyermekrajz alapján lehetne építeni csigaházat, LEG Ó-házat, vagy akár a fák közé is.

1

Gerzsenyi-Sárközi Mariann Kalandozás az iskola tervein című prezentációja nagyon tetszett a gyerekeknek. Az iskolánk szintenkénti és keresztmetszeti tervrajzain a tanulók ügyesen tájékozódtak és megmutatták, hol található pl. az aula, a tornaterem, az ebédlő, stb.

Ezután a kiállítás megtekintésére és egy interaktív foglalkozásra invitálta a kedves megjelenteket. Az iskolánk 3D-s papírmakettjét készíthették el a Galériában. Csupán ollóra és ragasztóra volt szükség. A makettet Gerzsenyi-Sárközi Mariann tervezte meg és bocsájtotta rendelkezésünkre.

6

A vitrinekben a következő tárgyak láthatók:

• a tervezéshez használt eszközök: vonalzók, szerkesztő ceruzák,
tustollak, körzőkészlet, tervező szoftver, stb.;
• Az épületek makettjei fából, kartonból készültek, melyeket ők terveztek: háromszéki malom-lakóház,
Görög Katolikus Közösség Háza és Kápolna, Színészház (Sopron), Régészeti Múzeum és Népművészeti
Alkotóműhely (Bajót), Vállalkozói Inkubátorház (Budapest), stb.;
• a mi iskolánk makettje;
• LEGÓ tervezőkészlet;
• színpadterv rajzon és maketten.

7

Az oszlopokon egy csoportképet láthatunk a tervezőkről és családjukról, valamint még az eredeti tervrajzokat is megnézhetjük.

A kiállítást követő napokban Dr. Dobos Botond és felesége Gerzsenyi Judit a 4.a osztálynak pincetúrát szerveztek, amelyen bemutatták a budaörsi pincék jellegzetességeit.

A 3. b osztály számára napközis foglalkozást tartottak tárlatvezetéssel, magyarázatokkal az iskola Galériájában. Ezután a gyerekek rajzos jegyzeteket készítettek.

További foglalkozásokat tartanak még „Épületmodellek” címmel külső helyszínen a 4.d és 3.c osztályoknak és a Galériában a 2.c, 4.c, és 4.b osztályoknak.

Címkék: ,

HÍREK