Május 10. – Madarak és fák napja

Ökoiskola

Május 10. – Madarak és fák napja

Szerző: admint

2018-05-25

1A világ első madarak és fák napját Chernel István ornitológus szervezte meg 1902-ben Kőszegen, a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, majd egy 1994-es miniszteri rendelet május 10-ét jelölte meg a jeles nap dátumának.

Nem véletlen, hogy a madarak mellett a fák is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak ezen a jeles napon. A fák lassítják az éghajlatváltozást, és számos „szolgáltatással” védik egészségünket, jóllétünket. A madaraknak, rovaroknak, mókusoknak és más vadon élőknek otthont adó fák minket is védenek.

Az idei év madara a vándorsólyom, az év fája pedig a virágos kőris. Hamarosan bővebben is olvashattok róla itt a honlapunkon.

A jeles napon a 8. b osztály érdekes feladatokkal és játékokkal hívta fel a figyelmünket a fák és a madarak védelmére. Május 11-én ellátogatott hozzánk Glavanovits Tamás solymász, aki három madarával fantasztikusan izgalmas bemutatót tartott a madarak idomításáról, szokásairól és védelméről.

 

HÍREK