Kiállítás megnyitó – „1914. Időutazás nem csak gyerekeknek, a HÉV”

1

Kiállítás megnyitó – „1914. Időutazás nem csak gyerekeknek, a HÉV”

Szerző: admint

2014-11-28

Egy régi kedves emléket elevenít fel november 10-én délután megnyílt kiállításunk, melynek címe: „1914. Időutazás nem csak gyerekeknek, a HÉV”. Azokra az évekre pillanthatunk vissza, amikor még Budaörsre a helyi érdekű vasúttal lehetett utazni.

2

A megnyitó a 3.b osztály ének tagozatos tanulóinak műsorával kezdődött. Gryllus Vilmos Sorompó című dalát énekelték és játszották el. Előadásukat színesítette ötletes ruházatuk és a közlekedési terepasztal is. Felkészítő tanáruk Farkas Lilla tanárnő volt.

Ezután igazgatónőnk, Simsik Zsuzsanna kedves szavaival köszöntötte a megjelenteket. Az elhangzott dalból a gyerekek rögtön tudták, hogy a vonatokról lesz szó. Történelmi kiállításunkat abból az alkalomból rendeztük meg, hogy 100 éve, 1914-ben indult el a Budafok – Budaörs – Törökbálint vonalon a HÉV. Azt is megtudhattuk, hogy Molnár Vilmos volt ennek a kiállításnak a kitalálója.

3

Igazgatónőnk ezután köszöntötte a megjelent vendégeinket:

– Boros Györgyöt
– Frank Jánost
– Grósz Andrást
– Molnár Vilmost
– Michelberger Katalint
– Steinhauser Klárát
– Tóth Györgyné Bence Máriát.

A 3.b osztály tanulói iskolánk évkönyvét adták ajándékba mindnyájuknak. Intézményünk vezetője szép délutánt kívánt a kedves megjelenteknek, és kérte, hogy vigyék magukkal a sok élményt, a budaörsi HÉV-ről szóló leporellós tájékoztatót és a papírhajtogatással készíthető HÉV-modellt.

4

Grósz András történelmi áttekintéséből megtudhattuk, hogy miért is épült meg Budafoktól Törökbálintig a vasútvonal. A dél-budai települések lakói sok zöldséget, gyümölcsöt, pl. szőlőt, őszibarackot termeltek. Ezeket a terméseket így könnyebb volt a budapesti piacokra eljuttatni. Sokan dolgoztak bent a nagyvárosban is. Budaörsön nagy közösségi élet volt, sokan jöttek a Passiót és az Úrnapi virágszőnyeget megnézni vagy kirándulni. A 40-es busz beindítása és az autópálya megépítése miatt 1962-ben megszűnt a HÉV.

5

A megnyitó után átsétáltunk a Galériába, ahol a gyerekek kérdezhettek Grósz András történésztől. Frank Jánosnak köszönjük azt, hogy tanulóink rendelkezésére bocsájtotta a HÉV-modelleket. A gyerekek nagy lelkesedéssel vágták, hajtogatták és ragasztották a papírmaketteket.
A kiállítás plakátján Molnár Vilmos visszaemlékező szavait olvashatjuk:
„Gyermekkorom szép emlékei közé tartozott, amikor a törökbálinti HÉV-vel utazhattam.
Testvéreimmel együtt nagyon büszkék voltunk arra, mikor vasárnaponként, már egész kis korunktól kezdve, egyedül engedtek át Törökbálintra.
Mivel Édesanyánk törökbálinti volt csaknem minden hétvégén a vasárnap délutánt ott töltöttük a Nagypapánál és a rokonoknál.
A Budaörs állomás megállónál szálltunk föl, amit mi akkor csak „kitérőnek hívtunk”. Egy gyerekjegy ára 60 fillér volt és úgy adták, hogy a felnőtt jegyet hosszában eltépték…….”

Láthatjuk azoknak a tábláknak a színes másolatát, amelyek az egykori budaörsi HÉV megállók helyén állnak. Ezek 2012-ben kerültek ki Molnár Vilmos és Frank János múltat közvetítő elképzelései alapján. Ha a városban sétálnak, Önök is felkereshetik ezeket az emléktáblákat.
Az öt megálló – MÁV állomás, Vásártér, Vasút utca, Budaörs állomás, Törökugrató – helyét egy térképen piros zászlókkal megjelölve könnyen megtalálhatjuk a kiállításon. A vitrinekben és a falakon nagyon sok fénykép mutatja be Budaörs múlt század eleji – és még régebbi – pezsgő életét. Egy vitrinben a kitelepítéssel kapcsolatos fotókat láthatunk „Az emlékek összekötnek” címmel. A kiállított képek sorában láthatók egykori HÉV motorkocsik, megálló helye a Stefánia utca végén, állomásépület Törökbálinton (ez ma is áll), Herwerth vendéglője a HÉV megállónál, a Hesz zenekar, a Törökugrató megálló, Úrnapi virágszőnyeg, présházak, stb. A tárgyi emlékek is nagyon felkeltették a gyerekek érdeklődését: a motorkocsi indítását jelző síp, a BKV-s egyenruha a közelmúltból.

6

Köszönet Molnár Vilmosnak és Frank Jánosnak, hogy ezzel a kiállítással iskolánk tanulóihoz ismételten közelebb hozhattuk Budaörs történelmének egy darabját.

Címkék: ,

HÍREK