Kiállítás – A régi budaörsi német családok emlékei

5

Kiállítás – A régi budaörsi német családok emlékei

Szerző: admint

2013-11-09

2013. november 16-ig, a sváb bál napjáig tekinthető meg iskolánk Galériájában az a kiállítás, melyet a napközis munkaközösség rendezett. Témája és címe: A régi budaörsi német családok emlékei.

Öt témakör tárgyi emlékeit csodálhatják meg a látogatók. Ezek: a mosás, a viselet, a konyha, az iskoláztatás, valamint az életképek és fotók.

A tárlat érdekessége, hogy német és magyar nyelven olvashatóak a magyarázatok. A kiállítás megrendezését kutatómunka előzte meg, melyet Tóth Györgyné Bencze Mária, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzatának képviselője irányított. Tíz régi budaörsi német családot és a Heimatmúzeumot kérte arra, hogy legyenek a segítségére. Örömmel meg is tették: Baranyi Jakab, Berki Béláné, Boros György, Erődi Mária, Frank János, Herwert Ferenc, Molnár Vilmos, Szakács Ágnes, Tóth Györgyné és Udvarnoky Ferencné.

A régi budaörsi német családok emlékei

A megnyitó ünnepség 2013. október 3-án volt, melynek műsorszámait a német munkaközösség szervezte. Elhangzottak német versek és dalok, valamint gyönyörködhettünk a Szigetszentmártoni Általános Iskola tanulóinak színvonalas német néptáncában is.

A régi budaörsi német családok emlékei

Értékközvetítés és tehetséggondozás, kapcsolatok nyitása és ápolása, a hagyományok tisztelete és felkutatása.” Ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a tárlatot Simsik Zsuzsanna, iskolánk igazgatója. 200 napközis tanuló, érdeklődő szülők, valamint a kiállító családok képviselői vettek részt a rendezvényünkön.

A régi budaörsi német családok emlékei

Az ünnepség utáni napokban a Galériában rendhagyó napközis foglalkozás, német hon- és népismeret – valamint erkölcstan óra került megrendezésre.

A régi budaörsi német családok emlékei

 

 

HÍREK