Hangszerek varázsa – nemzetek hangszerei

Hangszerek varázsa – nemzetek hangszerei

Hangszerek varázsa – nemzetek hangszerei

Szerző: admint

2016-11-29

November 9-én került sor a 2016/17- es tanév első kiállítás-megnyitójára.

A tárlaton ez alkalommal a zenei élet fontos szereplőivel, a hangszerekkel ismerkedhettünk meg közelebbről.
Az esemény alaphangulatát a 4.e osztály kis dalos „pacsirtái” adták meg Göncziné Szurdi Ágnes vezetésével.
Az előadott népdalok szépségét a hegedű- és furulyakíséret csak tovább emelte.

Ezután Simsik Zsuzsanna igazgatónő köszöntötte a vendégeket:

– Tündik Tamás – egyesületvezetőt, koreográfust (aki a gyerekek számára már régi ismerős a szüreti mulatságok táncházaiból);
– Bodnár Gábor – budaörsi hangszerkészítőt;
– Csuja Bence – hangszerkészítőt.

A kiállítás létrejöttében az iskola diákjai is aktívan részt vettek, hiszen lehetőség nyílt számukra, hogy kipróbálhassák magukat hangszerkészítőként. Sokan, 47-en el is készítették a maguk zenei eszközét, amelyért a megérdemelt jutalmat iskolánk vezetőjétől vehették át. Alkotásaik a kiállítás helyszínén megtekinthetők.

A megnyitó további részében Tündik Tamás vette birtokba a közönség figyelmét. Betekintést nyújtott a hangszercsaládokba, elsősorban a népi hangszerek világába. Bemutatta a gardont, majd a vizuális élményt a hangszer megszólaltatásával, hangokkal emelte magasabb szintre.
A zeneszó után lazításként 10 önként jelentkezőt kért, akik a játék során „zenész- -szobrokká” merevedtek. Nem kis fejtörést okozott a nézőknek a megfejtés, hogy melyik hangszert szólaltathatja meg egyik-másik kis „muzsikus”.

A hangulatos játék után Bodnár Gábor és Csuja Bence, a két fiatal hangszerkészítő, saját alkotásaik közül mutatott be néhányat: különféle dobokat, kongát, udut…
A külsejüket tekintve is mutatós hangszerek hangját szintén megcsodálhattuk, először a szakemberek által megszólaltatva, majd a gyerekek rendeztek hangos „koncertet”, megmámorosodva a kipróbálás lehetőségétől.
Miután elhalkultak a dobhangok, Kóbor András igazgatóhelyettes úr mozgatta meg ismét a megnyitó résztvevőit az „Érik a szőlő…” kezdetű népdal közös éneklésével, melyet ritmustapsolás, tánc és Tündik Tamás gardonjátéka kísért.

A jókedvre hangolt közönséget és a vendégeket ezután igazgatónőnk invitálta a tárlók közé, hogy megtekinthessék az ismert és kevésbé ismert hangszereket, zajkeltőket. A kiállítás rendezői elsősorban helyi, illetve a világ közeli és távoli népeinek zenei eszköztárából „varázsoltak” jó néhányat a tárlókba. A teljesség igénye nélkül: síp fából, nádból, dióból; köcsögduda, recegő, kereplő, doromb, tekerőlant, igil, dutár, töklíra, hulusi, didgeridoo, djembe, udu, kalimba, maracas, tibeti hangtálak…

További érdekesség, hogy az üveglapok mögött nem csak a kész hangszerek kaptak helyet, hanem a létrehozásuk során szükséges anyagok, szerszámok is megbújnak. Nem is beszélve a munkafolyamatok során felszabaduló maradék anyagokról, amelyekből Bodnár Gábor szebbnél szebb ékszereket hozott létre. Alkotásaival elsősorban a hölgyek elismerését vívta ki, korra való tekintet nélkül.

A kiállítás helyszínének falain, oszlopain is további nem mindennapi, a nagy-közönség számára különleges hangszerek képei hívják fel magukra a figyelmet.

A megnyitót a szokásos interaktív foglalkozás zárta, melynek keretében kicsik és nagyok elkészíthették maguknak a saját „hangszerüket” csörgő, illetve duda formájában. És ha az elkészült zajkeltő még meg is szólalt… a sikerélmény ragyogó mosoly formájában ült ki alkotója arcára.

A megnyitó színes kavalkádja nem jöhetett volna létre a szervezők munkája, de legfőképpen a kiállítást tartalommal megtöltő zeneszerető és zeneértő, a hangszert eszköznél jóval többnek tekintő, segítőkész emberek nélkül:

– Bodnár Gábor
– Csuja Bence
– Kóbor András
– Pető Zoltán
– Kapusy Péter
– Tündik Tamás

Köszönjük!

Címkék: ,

Hozzászólás

HÍREK