Az ének – zene tagozat „30 év – 3 hét” című projektjének rendezvénysorozata

Gymes_es_a_korus13_header

Az ének – zene tagozat „30 év – 3 hét” című projektjének rendezvénysorozata

Szerző: admint

2015-01-19

 

Az idei tanévben ünnepeljük 30 éves évfordulóját az ének–zene tagozat megalapításának. Nagy Péterné tanárnő volt a megálmodója, elindítója ennek a szép kezdeményezésnek. Az eltelt 30 év alatt tanulóink, alsós és felsős kórusaink nagyon szép eredményeket értek el, sok rangos eseményen képviselték intézményünket, öregbítették iskolánk hírnevét.

Az énekes projekt indító eseménye november 7 – én pénteken délután Gryllus Vilmos interaktív koncertje volt, melyet a teljes alsó tagozat hallgatott meg a Városi Sportcsarnokban. Nagyon jó hangulatú, közös énekléssel eltöltött délután volt, hiszen a Maszkabál című lemezről szinte az összes dalt ismerték a gyerekek. Gryllus Vilmossal – a művész felkérésére – egy közös blokkot énekeltek a 3. b osztály ének tagozatos tanulói. Gratulálunk a csoportnak és felkészítőjüknek, Farkas Lilla tanárnőnek.

Az ének – zene tagozat „30 év – 3 hét” című projektjének rendezvénysorozata
November 29 – én szombaton 19 órától a Római Katolikus Templomban a Budaörsi Advent rendezvénysorozatának első szombatján a Ghymes együttes koncertjén közreműködött iskolánk Tavasz kórusa  a 4. évfolyam lelkes kis énekeseivel kiegészítve.
A Kossuth-díjas együttes felkérésére közösen énekelték a Mendika című karácsonyi album dallamait. Vezényelt Göncziné Szurdi Ágnes tanárnő. Felkészítők voltak az ének-zene munkaközösség további tagjai is: Farkas Lilla, Frei – Márfi Ildikó és Kóbor András.
A terjedelmes szöveg- és kottaanyag mappákba rendezésének költségeihez Alapítványunk is hozzájárult.  A koncert napján délután volt az első találkozás a zenekarral, ami egyben a főpróbát is jelentette. A fellépés előtti várakozás idejében finom uzsonnával vendégelte meg énekeseinket városunk Önkormányzata.

December 9 – én 16 órakor kezdődött a Római Katolikus Templomban intézményünk hagyományos adventi koncertje, ami szintén része volt a Budaörsi Advent rendezvénysorozatnak. A hangverseny bevezetőjében Mészáros Zoltán kántor orgonajátékát hallhattuk. Ezután Kóbor András, iskolánk igazgatóhelyettese osztotta meg velünk adventi gondolatait. A műsorban a következő fellépőket láthattuk, hallhattuk:

Alsó tagozatunk Csengettyű kórusa adventi műveket énekelt. Vezényelt Frei – Márfi Ildikó tanárnő, zongorán közreműködött Göncziné Szurdi Ágnes tanárnő.

– A 4. b osztály tanulói, akik a Leopold Mozart Zeneiskola növendékei, hangszeres tudásukat mutatták be.
– A Katapult Kamarakórus – melynek tagjai budaörsi fiatalok – karácsonyi énekeket adott elő. Vezényelt:     Meggyesné Ihász Kata, iskolánk egykori ének tagozatos diákja.
– Nyitrai Panna 8. é osztályos tanuló Ady Endre: Kis karácsonyi ének című versét szavalta el.
– A felsős Tavasz kórus műsorát vezényelte Göncziné Szurdi Ágnes és Farkas Lilla tanárnők,
valamint Kóbor András tanár úr, aki gitáron is kísérte az énekkart.
– A 8. és 3. osztályos énekesekből összekovácsolódott alkalmi kórus Gryllus Vilmos
karácsonyi dalaiból egy összeállítást adott elő.
– A tanári kamarakórussal Simon Ádám, tagozatunk egykori diákja énekelt együtt.
– Varga János kanonok plébános úr köszöntötte a jelenlévőket és gratulált az ének tagozat 30 éves munkájához.

Végezetül orgonaszó kíséretében a Dicsőség mennyben az Istennek… kezdetű népének hangzott fel mindannyiunk közös éneklésével, majd köszönetet mondtak azoknak, akik segítették a hangverseny létrejöttét.

December 11 – én délután került megrendezésre a filharmónia hangversenysorozat első előadása iskolánk aulájában. A Szolnoki Szimfonikus Zenekar Prokofjev: Péter és a farkas című művét adta elő. Az előadás előtt a narrátor megbeszélte a gyerekekkel, hogy a mese szereplőit mely hangszerek képviselik, majd bemutatták a hangszereket is. Mialatt játszott a zenekar, a kivetítőn a történethez kapcsolódó homokanimációt láthattunk, melyet Nagy Katalin varázsolt elénk. A remek hangszeres játékkal és a csodálatos animációval sikerült még közelebb hozni a gyerekekhez a szimfonikus zenét. Nagy sikert aratott az előadás.

Az énekes projekt további feladatkörébe tartozott még, hogy készítsenek a gyerekek illusztrációkat a következő népdalokhoz: Sárga csikó, Erdő, erdő, erdő, marosszéki kerek erdő és Hej, Jancsika, Jancsika. Tanulóink szorgalmasan és nagy lelkesedéssel alkottak rajzórán, énekórán és napközis foglalkozásokon egyaránt. Nagyon sok rajz készült a pályázatra. Ezeket a szebbnél – szebb műveket iskolánk aulájában csodálhatjuk meg.

December 12 – én délután iskolánkban rendezték a Kockakobak Országos Matematikaverseny díjkiosztó gáláját, amelyen az alsós Csengettyű kórus a Karácsonyi álom című zeneszámot énekelte el Frei – Márfi Ildikó tanárnő vezényletével.

December 14 – én a hagyományosan a Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett Budaörsi idősek karácsonyán léptek fel tanítványaink a Jókai Mór Művelődési Központban. A 3. b és a 8. é osztály ének tagozatos tanulói karácsonyi dalokat énekeltek. Karnagyuk Farkas Lilla tanárnő volt. Szerepeltek még az 5. c osztály német nemzetiségi tagozatos diákjai, akik egy német nyelvű karácsonyi történetet adtak elő. Őket Borda Hajnalka tanárnő készítette fel. A hangulatos karácsonyi műsorral nagy örömet szereztek a gyerekek a hallgatóságnak.

Iskolánkból nagyon sok tanuló jár zeneiskolába vagy magántanárhoz zenét tanulni. A hangszeres Ki mit tud? – ra olyan sokan jelentkeztek, hogy két időpontban kellett megrendezni a bemutatót: december 15 – én a 7. órában és december 17 – én a 6. órában. Ezen az eseményen nem csak az ének tagozatos gyerekek szerepeltek. Az alsósok és a felsősök egyaránt nagyon tehetségesen játszottak hangszereiken: zongorán, trombitán, tubán, gitáron, hegedűn, oboán és furulyán.

December 17 –én 10 órától az Országos Vérellátó Szolgálat karácsonyi műsorán szerepeltek a 3. b és a 8. é osztály ének tagozatos tanulói. Felkészítőjük Farkas Lilla tanárnő volt. A csodálatos dalokkal meghitt hangulatot varázsoltak a gyerekek ennek a fontos feladatot ellátó intézménynek a falai közé.

Szép hagyományunk, hogy decemberben az utolsó tanítási napon az aulában együtt ünnepel az egész iskola a karácsonyfa körül. Az idei karácsonyi műsorban a következő fellépőket láthattuk:

– A 4. c osztály német tagozatos tanulói az In der Weihnachtsbäckerei című hangulatos karácsonyi dallal nyitották meg a műsort. Felkészítőik Busáné Ferenczy Dorottya és Temesi Eszter tanárnők voltak.
– Igazgatónőnk, Simsik Zsuzsanna kedves szavakkal méltatta majd 300 éves iskolánk 30 éves ének
tagozatát, majd köszöntötte Nagy Péternét – intézményünk nyugalmazott pedagógusát – aki az ének tagozatot alapította.
– Az 5. c osztály Maeterlinck: A kék madár című meséjét adta elő. Felkészítőjük Kapusyné Jenei Katalin tanárnő volt.
– Az alsós Csengettyű kórus a Karácsonyi álom című dalt énekelte Frei – Márfi Ildikó tanárnő
vezényletével.
– A felsős Tavasz kórus a What child is this? című dalt követően a 4. b osztályos ének tagozatosokkal
együtt elénekelte a Ghymes együttes: Ó, ha Magyarországba című énekét. Göncziné Szurdi Ánges
tanárnő vezényelt, gitáron kísért Kóbor András igazgatóhelyettes úr és Gerendás Ruben 6. d osztályos tanuló.
– Simsik Zsuzsanna igazgatónő megköszönte meghívott vendégünk és az ének szakos pedagógusok munkáját. Virággal köszöntötte Nagy Péternét, Göncziné Szurdi Ágnest, Frei – Márfi Ildikót, Farkas Lillát
és Kóbor Andrást. Ezután a szülői munkaközösség képviselői, Halekné Antal Mona és Tapasztó Éva
minden osztálynak ajándékcsomagot adtak át, melyben mandarin és a szülők által készített
mézeskalács volt. Az ünnepi műsor zárásaként közösen énekeltük el a Nox együttes: Nézz fel! című dalát.

 

Igazán tartalmas és érdekes programokkal telt el ez a projekt, melyben tanulóink megmutathatták sokirányú érdeklődésüket és tehetségüket a zene és a művészetek iránt.

.

Címkék: , ,

Hozzászólás

HÍREK