Az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás

budaorsi_emlekek_1

Az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás

Szerző: admint

2014-05-10

Április 29-én nyílt meg és május végéig tekinthető meg az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás.

Budaörsi emlékek az I. világháború (1914-1918) idejéből

Herczog Erzsébet – egy egyszerű budaörsi asszony – írásos feljegyzései alapján”

– című kiállítás az iskolánk Galériájában várja az érdeklődőket.

 

A megnyitó a 3.c osztály tanulóinak német nemzetiségi táncával kezdődött.  A táncokat betanította: Steer Mónika tanítónő.

 

Horváth Márton 8. d osztályos tanuló Illyés Gyula: Ne feledd a tért című versét szavalta el.

Igazgatónőnk, Simsik Zsuzsanna kedves megnyitó szavaival köszöntötte a megjelenteket, majd történelmi utazásra hívta a gyerekeket, ezúttal az első világháború időszakába. A száz évvel ezelőtti eseményekbe és azok hátterébe a kiállított budaörsi német emlékek segítségével pillanthatunk be.

 

Igazgatónőnk köszönetet mondott azoknak, akik személyes tárgyaikat, emlékeit az iskolánk rendelkezésére bocsátották, hogy megrendezhessük tárlatunkat.

Hálásan köszönjük a következő személyeknek, intézményeknek:

– Erődi Mária †
– Frank János
– Heimatmuseum
– Komjád család
– Molnár Vilmos
– Szöllősi György
– Tóth Györgyné

Szabó Jánosné tanítónő mesélt ezután a kiállításon elhelyezett tárgyakról:

Herzog Erzsébet 1847-ben született Budaörsön. Fontosnak tartotta, hogy feljegyezze gyermekei számára a városban történt eseményeket. 1874-től részletesen beszámolt az időjárásról, Budaörs és országunk mindennapi híreiről. Az I. világháború kitörésétől kezdve leírja a nehéz hétköznapokat. A naplójában írt a férfiak háborúba vonulásáról, a frontról, szabadságra vagy sebesülten visszajött katonákról és a nyomorúságról, a szegénységről. Mélyen hívő ember volt, szívesen írta le a település vallási életének eseményeit. Feljegyezte azokat az imákat, és énekeket, amelyek a templomban akkor elhangzottak.

Herzog Erzsébet naplóját május végén könyv formájában kiadják. Ebben olvasható lesz az eredeti dőlt betűs írású napló másolata és ennek a nyomtatott német és magyar nyelvű változata is.

A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták Szabó Jánosné Zsuzsa néni kedvesen mesélő szavait, majd utána átsétáltunk a kiállításra.

 

A legelső tárgyak, amik a szemünkbe tűnnek: egy eredeti első világháborús katonai zubbony, sisak, kardbojt, katonaláda. Ezeket Szöllősi György ajánlotta fel a kiállítás részére.

A tárlókban a következő tárgyakat találjuk:

– Herzog Erzsébet naplójának részletei, az eredeti kézírás másolata, német és magyar nyelvű nyomtatott példány

 – egykori fényképek budaörsi német családokról, asszonyokról

– rózsafüzér, imakönyv, női kabát

– első világháborús katonai emlékérem

– A régi Budaörs, Régi budaörsi családok I. – II. – III. c. könyvek

Egy korabeli fényképet is láthatunk, mely a budaörsi római katolikus templom mellett álló első világháborús emlékmű felavatásakor készült. A 268 hősi halált halt katona nevét olvashatjuk az emléktáblán.

A megnyitó napján zajlott iskolánkban a XII. Országos Német Nemzetiségi-, és Honismereti Verseny.

Ebből az alkalomból egy prospektust állított össze Tóth Györgyné Bencze Mária, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzatának képviselője és Kóbor András igazgatóhelyettes úr az iskolánkról és a kiállításról. A versenyen résztvevő oktatási intézmények képviselői kapták ezeket a kiadványokat ajándékba. Tóth Györgyné német nyelven tartott tárlatvezetést a versenyzőknek és tanáraiknak.

.

Május végéig tekinthető meg az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás.

 

HÍREK