„Ahogy én láttam Őket…”

1

„Ahogy én láttam Őket…”

Szerző: admint

2015-11-17

Ezt a címet viseli Kovács László grafikus kiállítása, mely iskolánk Galériájában látható.

A november 10-én tartott megnyitó kezdéseként a 4. b osztály tanulói vidám hangulatú zongoradarabokat adtak elő: László Sára svéd ismeretlen szerző művét, Nagy Borbála német ismeretlen szerzőtől a Szamárindulót és Wein Zella A rózsaszín párduc című film zenéjéből egy részletet.

 

2

Simsik Zsuzsanna igazgatónő rendhagyó módon először azokat a vendégeket köszöntötte, akik korábban már rendeztek iskolánk Galériájában tárlatokat. A budaörsi régi német családok emlékeiből rendezett kiállításhoz Frank János és Molnár Vilmos járult hozzá tárgyi emlékeinek átadásával, valamint ők szervezték az 1914. Budaörsi időutazás nem csak gyerekeknek a HÉV elnevezésű kiállítást.

Ezután igazgatónőnk Kovács László grafikust üdvözölte. A jelen lévő gyerekek közül sokan tudták mi az a karikatúra. Szalai Emma 4. b osztályos tanuló a témához kapcsolódó kutatással készült erre a jeles alkalomra, melynek eredményét olvasta fel a hallgatóságnak.

 

3

Frank János megnyitó beszédéből megtudtuk, hogy a karikatúra története Magyarországon 1848–ig nyúlik vissza. Ekkor jelent meg az első lap, amely ilyen rajzokat közölt. A XIX. századi Borsszem Jankó és Bolond Istók majd a XX. századi Ludas Matyi című újság is főként karikatúrákat és vicceket tartalmazott. A rajzolásnak ezt a módját nem tanítják, itt mindenki autodidakta. Gyermekkoruk óta ismerik egymást a művésszel és választott egyazon hivatásuk okán életpályájukban sok a párhuzam.

45

 

Simsik Zsuzsanna igazgatónő elmesélte, hogy ők mindhárman – Frank János, Kovács László és Molnár Vilmos – a mi iskolánkba jártak, méltán lehetünk büszkék rájuk.

A megnyitó a Galériában folytatódott az interaktív résszel. Frank János egy tájékoztatóval kedveskedett a gyerekeknek, melynek címe: Hogyan rajzoljunk karikatúrát?

Kovács László karikatúrát készített azokról a tanulókról, akik türelmesen kivárták, míg rájuk került a sor, mert igen nagy volt az érdeklődés. Többen kedvet kaptak ahhoz, hogy ők is lerajzolják társaikat. Örömmel tapasztaltuk, hogy sok tehetséges kis művész van közöttük. Voltak, akik együtt rajzoltak a neves grafikussal, s remek alkotások készültek.

6

 

A tárlókban és a falakon híres emberekről készült grafikákat láthatunk:

 • Színművészek, rendezők: Bessenyei Ferenc, Gálvölgyi János, Tábori Nóra
 • Írók, költők, publicisták: Csoóri Sándor, Gyurkovics Tibor, Pilinszky János
 • Zenészek, énekesek: Lehotka Gábor, Presser Gábor, Solymos Antal
 • Ismert arcok: Amerigo Tot, Benkó Sándor, Koós János
 • Budaörs neves polgárai közül: Szakály Mátyás pedagógus, karnagy, Komjádné Udvarnoki Margit a Líra dalkör karnagya, pedagógus, Herwerth Sándor mézeskalácsos és gyertyaöntő
 • Néhány kiadvány, ahol megjelentek rajzai: Szabad Föld, Csízió, Füles

 

Sajnos nem sorolhatom fel az összes híres embert, akikről karikatúra készült, mert igen hosszú lenne a lista. Több mint hatvan alkotást csodálhatunk meg.

Nagyon köszönjük Kovács Lászlónak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta ezt a sok remek grafikát, és lehetőséget biztosított tanulóinknak arra, hogy ők maguk is kipróbálhassák, mennyire tehetségesen tudnak rajzolni, s felkeltette érdeklődésüket a képzőművészet ezen ága iránt.

 

8

Hozzászólás

 • Kónya László

  2015-12-15 at 22:47

  Kedves Budaörsiek!
  Abban kérném a segítségüket, hogy a Komjádné Udvarnoki Margitnak továbbítsák a telefonszámomat. +36 20 3577938.
  Régi a történet: Margó tanárom volt, 1971 évben egy hónapot Lengyelországban voltunk szakmai gyakorlaton, illetve sok várost bejártunk, sok templomban Margó, ha lehetett “kipróbálta” az orgonát. Most a szombathelyi Tv-ben, a mai naptól a város 10 orgonáját szólaltatják meg esténként. Innen jött az emlékezés.
  Köszönöm a segítséget, Áldott, szép Karácsonyi Ünnepeket kívánok:
  Kónya László Szombathelyről

Hozzászólás

HÍREK