Tájékoztatás a közétkeztetésről szóló rendeletről

Tájékoztatás a közétkeztetésről szóló rendeletről

Tájékoztató a 37/2014 (IV.30.) EMMI rendelet alapján

a módosuló táplálkozás-egészségügyi irányelvekről

 

Amint arról már biztos értesültek a 37/2014 (IV.30.) EMMI rendelet – a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról – szeptemberi hatályba lépését 2015. január 1-ig elhalasztották. A rendelettel járó módosításokat étkeztetésünkben a következő hónapokban fokozatosan szeretnénk életbe léptetni, elősegítve ezzel a gyermekek számára a mind zökkenőmentesebb átállást.

A következőkben a legfontosabb változásokról tájékoztatjuk Önöket.

 

Szénhidrát tartalmú köretek gyakorisága:

A szénhidrát alapú köretek (burgonya, rizs, tészták) előfordulási gyakoriságát a rendelet korlátozta, így ezek ritkábban szerepelnek majd az étrendben.

Helyettük a zöldségköretek kerülnek fel gyakrabban az étlapra, főzelékek, párolt zöldségek, saláták, csőben sült zöldségek, rakott ételek, zöldséglevesek formájában.

 

Energiatartalom:

 

Korcsoportonkénti napi energiaszükséglet  (kcal/nap/fő)
Korosztály 4-6 év 7-10 év 11-14 év
Napi háromszori étkeztetés szolgáltatása esetén 900-1100 kcal 1100-1320 kcal 1300-1550 kcal
Napi egyszeri étkeztetés szolgáltatása esetén 450-600 kcal 600-750 kcal 700 -800 kcal

 

Tej, tejtermékek:

A naponta biztosítandó élelmiszer csoportok körében a rendelet a napi háromszor étkezőknél a 3 dl tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kálcium (Ca) tartalmú tejtermék biztosítását írja elő.

 – 1 dl tej 120 mg kálciumot tartalmaz, ennek értelmében naponta biztosítandó kálcium mennyiség 360 mg-nak felel meg.

–  A Ca felszívódása a tejből, illetve a tejtermékekből a legoptimálisabb, fokozott bevitele a gyermekek növekedését, a csontjaik megfelelő  fejlődését hivatott szolgálni.

–  Az új előírások  következtében növekedni fog a tej és tejtermékek mennyisége, mindennap valamely étkezés részét képezi majd tej, tejes  italok, túró, joghurt, kefir vagy sajt.

–  A rendelet szerint a 3 év feletti korosztály számára 1,5% vagy ez alatti zsírtartalmú tej biztosítandó.

 

Hozzáadott cukor:

Az italként kínált tej hozzáadott cukrot nem tartalmazhat, illetve a fogyasztásra kész élelmiszerként beszerzett ízesített tejkészítmények tovább nem cukrozhatók.

 

Nyers zöldség:

Mint ahogy azt már fentebb is említettük, nagyobb gyakorisággal kerül zöldség, gyümölcsféle a gyerekek étrendjébe:

– A naponta háromszor étkezők részére napi két adag zöldséget (ide nem értve a burgonyát) vagy gyümölcsöt biztosítunk melyből egy    adagot nyers formában.

– A napi egyszeri étkezést igénybevevők számára legalább egy adag, zöldséget (ide nem értve a burgonyát) vagy gyümölcsöt, melyből 10    élelmezési nap alatt három adagot nyers formában biztosítunk.

….

Friss zöldség, gyümölcs adagolási előírása korosztályonként (dkg) 
Korosztály 4-6 év 7-10 év 11-14 év
Friss zöldség 3-7 dkg 4-8 dkg 5-9 dkg
Friss gyümölcs 6-11 dkg 7-12 dkg 7-15 dkg

 

Gabonafélék gyakorisága és változatossága:

– Napi háromszori étkezést igénybevevők részére a napi két adag gabonát biztosítunk, melyből egy adag teljes kiőrlésű. Ez utóbbi  kategóriába tartoznak a barna-, Graham- és rozskenyerek, kiflik, zsemlék.

– A változatosság és az új ízek megismertetése, megkedveltetése érdekében az úgynevezett alternatív gabonák is bekerülnek a gyermekek étrendjébe. Ilyen például a köles, hajdina, árpagyöngy.

 

Sótartalom, cukortartalom:

– A tálalókonyhán az ételhez , illetve cukor nem adható.

– Az étkezőasztalon só- és cukortartó nem helyezhető el.

– Az ételek só tartalma jelentős mértékben csökkeni fog. Az alábbi táblázat szerint alakul a napi megengedett só tartalom korosztály      szerinti bontásban.

.—

Megengedett napi sóbevitel korosztályonként (gramm) 
Korosztály 4-6 éves korosztály 7-10 éves korosztály 11-14 éves korosztály
Napi háromszori étkezés esetén 2 g 3,5 g (legfeljebb 6,6 g) 3,5 g (legfeljebb 6,6 g)
Napi egyszeri étkezés esetén 1 g 2 g (legfeljebb 3,6 g) 2 g (legfeljebb 3,6 g)

 

Ezen értékek eléréséhez az óvodás korosztály számára az ételkészítés során hozzáadott sót gyakorlatilag teljesen ki kell zárni, mivel az alapanyagok sótartalmát is bele kell számolni a megengedett napi mennyiségbe.

– Ennek következtében a felvágottak, pácolt húsok is nehezen beilleszthetőek az étrendbe, így ritkábban szerepelnek majd az étlapon.

– Illetve a pékáruk, száraz tészták, kész termékek só tartalmával is számolunk.

– A rendelet meghatározza, hogy a 7–10 éves és a 11-14 éves korosztálynál a napi háromszori étkezés szolgáltatása esetében a maximálisan megengedett értékeket azzal kell alkalmazni, hogy a 2014–2020. közötti időszakban a napi bevitt só mennyiségét évente legalább 10%-kal csökkenteni kell az előző évi értékhez képest a 3,5 g/nap bevitel eléréséig.

A só ilyen mértékű megszorítására a túlzott bevitele által okozott betegségek miatt van szükség, pl: magas vérnyomás, szív-és érrendszeri-, illetve vesebetegségek.

 

Zsírtartalom:

A rendelet a zsírtartalmat is meghatározza.

Ennek értelmében nem adható:

– 30%-nál magasabb zsírtartalmú hús.

Következményeképp elsősorban a sovány húsrészekből készülnek majd a húsfeltétek, mint például csirke-, pulykamell (bőr nélkül), sertéskaraj, sertéscomb.

– 23%-nál magasabb zsírtartalmú húskészítmény 15 éves kor alatti korosztály számára.

Magas zsírtartalmú húskészítménynek számít például a szalámik nagy része, kolbászok, turista felvágott, szalonna.

– az 1–3 éves és a 4–6 éves korcsoportok számára sertés- és baromfizsír.

 

Egyéb rendelkezések:

Tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel.

A közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni a rendelet értelmében:

– sótartalmú ételport, sótartalmú leveskockát, sótartalmú ételízesítő krémeket, pasztákat állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra,

 – 18 év alatti korcsoport számára koffeintartalmú italt (a kakaó és a tea kivételével) Koffeintartalmú italok például a kávé, kóla.

energiaitalt,

 – alkoholt tartalmazó élelmiszert,

– szénsavas vagy cukrozott üdítőt, szörpöt.

Édesség önállóan ebédként nem adható. Egyéb étkezésként kizárólag az 1/3 rész gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet vagy tejterméket tartalmazó édességek adhatók.

Lekvár, mogyorókrém, csokoládékrém tíz élelmezési nap alatt legfeljebb egyszer biztosítható.
Ezen élelmiszerek korlátozására a magas cukortartalmuk miatt van szükség.

Ezen változások bevezetéséhez és elfogadtatásához szeretnénk szíves segítségüket és együttműködésüket kérni.

Az év folyamán – a már hagyományossá váló – road show-kon, kóstolók keretében is szeretnénk terjeszteni, megismertetni a rendelet szerinti étrendet.

HÍREK